TRT Radyosu 23 Nisan Yayın Akışı
Gün geçmiyor ki, memlekette ne kadar imam varsa kadrosuna geçiren TRT ilginç eylemlerin odağı haline gelmesin. Kadrolaşmadaki absürdlüğün boyutlarını idrak etmek isteyenler açsınlar TRT bürokratlarının geçmişlerini, şöyle bir kurcalasınlar. İmam-Hatip mezunu da demiyorum bak, bildiğin eski imamları kadrosuna almakta herhangi bir sakınca görmüyor artık kurum. Birbirinden absürd kararlar, skandallar, sansasyonel yayınlar da peşisıra geliyor elbette.
Bunlardan en masumu bile midemizi bulandırmaya yetiyor. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin Amasya doğumlu. Artık kendi kararı mıdır, kraldan çok kralcı yöneticilerin yalakalık kaygısı mıdır bilinmez, TRT tarihinde yapmadığı kadar belgeseli Amasya için yaptı, durmadan da yayınlıyor. Amasya bok festivali, Amasya püsür festivali, Amasya’da düğün, Amasya’da cenaze… İçimiz dışımız Amasya oldu lan?!
Şimdi İbrahim Şahin Hukuk Fakültesi mezunu bir insan. PTT Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı gibi bir şaşalı kariyeri var. Ama televizyon kanalı nedir, nasıl yönetilir bilmiyor. Hatta bugünlerde MİT Müsteşarı olarak atanacağı da konuşuluyor. Başkanı bile liyakattan uzakta, alakasız makamlardan, alakasız makamlara geçen bir kurumun, alt kademelerine neler oluyor, varın siz düşünün.
Dediğim gibi, yukarıda anlattığım yaşanan eblekliklerin en masumu belki de. Son ebleklik, bugün Habertürk’e yansımış. Ulvi Canoğlan mail atınca haberdar oldum.
Bugüne kadar ulusal bayramlar ve günler için TRT’ye bağlı radyolar özel yayınlar gerçekleştirirdi. Devletin kanalları, devletin özel günlerinde özel yayınlar yapıyordu yani. Ancak 2009 yılı için bu uygulamaya son verilmiş. 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ve 10 Kasım’da TRT radyoları normal yayın akışlarına bağlı kalacaklar, bu günlerin önemini vurgulamak sunucunun insiyatifine bırakılacak. Yani sunucu isterse söz edecek, istemezse esamesi okunmayacak.
Geçtiğimiz 23 Nisan’da “Yaşasın 23 Nisan, Uygarlık Yolunda, Atatükçü Düşünce ve Çağdaşlaşma, Atatürk ve Çocuk, Ata’nın Işığında Eğitim” gibi özel programlar yayınlayan radyolarımız bu yıl “Atık servettir, Ekonomi Günlüğü, Din ve Ahlak, Spor Dünyası, Can Eriklerinin Düşleri” gibi programlar yayınlıyor. Artık tek umudumuz “Atık servettir” programının yapımcısının 23 Nisan’dan iki gıdım bahsetmesi.
Ulusal bayramların militarist bir havada kutlanmasından pek hazzetmiyorum. Bu bayramlar, yeni nesile milli coşkunun aksettirilebilmesi açısından monotonluktan uzakta, daha renkli, daha eğitici kutlanmalı. Burda en önemli görev Milli Eğitim Bakanlığı’na düşüyorsa, ikinci sırada da medya gelir. Ee tabii ki medyaya düşen bu görevin yasal varisi de TRT’dir. Ancak kurum o gün için “Din ve Ahlak” yayınını daha elzem bulmuş olmalı ki, 23 Nisan programlarını çöpe atarken, kadrosuna kattığı imamlara görev vermiş.
Kandil gecelerinde, Kutlu Doğum haftasında, Kurban ve Ramazan Bayramı’nda ruhumuza nur üfleyen bir kurumun, ulusal bayramlarla ilgili bu şekilde bir tasarrufunun olmasını nasıl yorumlamalı, kime kızmalı, kime hesap sormalı bilmiyorum.
Allah afiyetinize afiyet katsın, Kutlu Doğum Haftanız kutlu olsun abiler. Başka da diyeceğim yoktur…
Trt’nin özel kanallardan bir farkı olmayacaksa onu da özelleştirsinler tez elden gitsin. bu nasıl kamu televizyonu anlamıyorum zaten dizi üstüne dizi, yarışma üstüne yarışma programı yapıp yayınlıyorlar.
Şuna da bir göz atılabilir, ilgili diye düşünüyorum: http://www.sansursuz.com/node/7381
Amerika’da reklamsiz tv networku pbs var, isi tam nasil yurutuyorlar tam bilmiyorum ama merak eden suradan okuyabilir
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_Broadcasting_Service
Genelde belgesel, saglik programi, yoga nasil yapilir programi falan yayimliyorlar. Reklam aralari gibi aralar var ama tam olarak reklam gostermiyorlar. Ornegin o sirada yayimlanan belgeseli dvd yapmislar bizi desteklemek icin 0 900 555 666 yi arayin siparis edin diyorlar. Bu aldigi zaman acisindan yine reklam gibi ama programin kendi reklami, bir reklam veren yok ortada yani, kendi masraflarini cikarmak icin satiyorlar diye iddialar var, 5 kurus yiyorlarsa haram olsun ulan.
Ayrica muazzam belgeselleri var, bazilari online olarak surada
http://www.pbs.org/video/
Konuyla endirekt bir ilişkisi var ama 1965’den beri yürürlükte olan “Okulların Merasim Geçiş Yönetmeliği” geçen gün kaldırıldı.
Ne işimize yarayacak, bilmem ama buraya da koyalım. Aslında ibretlik bir belgedir. İbretlik derken, “Ehe ehe İsmet Paşa’ya bak, nelere yol vermiş” demek istemiyorum. O, böyle bir insandı. Bana kalırsa da böyle, olduğu gibi güzeldi.
Burada eleştirilmesi gereken şey açık ve net. Bürokrasinin tembeli olmuş, senelerce boku bokuna maaş alarak emekli olan insanların yaratmadığı ama beslediği sistemdir.
Yönetmeliğe dikiz!
I.Tertipleme
Madde 1- Merasim geçişlerinde okullar :
A) Üniversiteler,
B) Yüksek Okullar,
C) Her türlü orta dereceli okullar,
D) İlkokullar, şeklinde sıralanırlar. Ancak, gerektiğinde ilkokullardan başlamak üzere okulların öğrenim derecelerine uygun sıralama değiştirilebilir.
Madde 2- Birden çok üniversite ya da yüksek okul bulunduğu hallerde:
A) Üniversiteler kuruluş yıllarına göre (Fakülteler de aynı esasa göre),
B) Yüksek okullar öğrenim sürelerine göre, süreleri eşit olanlar alfabe sırasına göre dizi¬lirler.
Madde 3- Her türlü orta dereceli okullar:
A) Lise ve dengi meslek okulları:
a) Kız liseleri,
b) Kız meslek okulları,
c) Karma liseler,
d) Karma meslek okulları,
e) Erkek liseleri,
f) Erkek meslek okulları,
A) Ortaokul ve dengi meslek okulları:
a) Kız ortaokulları,
b) Kız meslek ortaokulları,
c) Karma ortaokullar,
d) Karma meslek ortaokulları,
e) Erkek ortaokulları,
f) Erkek meslek ortaokulları.
Madde 4- Birinci devreleriyle (orta kısım) ikinci devreleri ortak olan her türlü orta dereceli okullarda 1. devreler geçiş sırasında asıl okullarından ayrılmazlar.
Aynı gruba giren okulların kendi aralarındaki sıralanışları kuruluş tarihlerine bunun eşit olması halinde alfabe sırasına göre yapılır.
Madde 5- Her türlü orta dereceli okulların merasim geçişinden sonra kız ve erkek öğrencilerinin kendi aralarında ayrı gösterilere katılmaları gerektiği hallerde bu okullar aşağıdaki sıraya göre dizilirler.
A) Kız öğrenciler
a) Kız liseleri ve karma liselerin kız öğrencileri,
b) Kız meslek okulları ve karma meslek okullarının kız öğrencileri,
c) Kız ortaokulları ve karma meslek ortaokullarının kız öğrencileri,
B) Erkek Öğrenciler:
a) Erkek liseleri ve karma liselerin erkek öğrencileri,
b) Erkek meslek okulları ve karma meslek okullarının erkek öğrencileri,
c) Erkek ortaokulları ve karma meslek ortaokullarının erkek öğrencileri,
Madde 6- Her türlü ve derecedeki özel okullar, geçiş sırasında bu Yönetmelikte denkliği resmî okullar için kabul edilen sıraya göre yerlerini alırlar.
Madde 7- Öğrenciler esas bakımından 11’er kişilik mangalara ayrılırlar. Sağ baştaki öğrenci manga komutanı görevini görür. Mangayı meydana getiren öğrencilerin sayısı geçiş sahasının uygunluk derecesine, geçişe katılan öğrencilerin sayısına göre sıralar 8-11 şeklinde değişebilir.
Madde 8- Dört manga bir takım meydana getirir. Bunun başında öğretmen ya da öğrencilerden bir takım başı (Takım komutanı) bulunur. Takım başı 1. manganın sağ başında yürür. Öğretmen birliğinin 6 adım önünde yürür.
Madde 9- Birden çok okul bulunduğu yerlerde Millî Eğitim Müdürlüklerince öğretmenler arasından bir merasim komutanı seçilir.
Madde 10- Merasim komutanının görevleri şunlardır :
a) Merasim duruş ve geçişi için okulları tertiplemek,
b) Bayrak, Flâma, Bando, Boru ve Trampet kıtalarını düzenlemek,
c) Gerekli ilk yardım tedbirlerini almak.
Merasim Duruşu
Madde 11- Merasime katılacak olan okullar, merasimin yapılacağı meydanın büyüklü¬ğüne ve müsaadesine göre yan yana ya da arka arkaya merasim duruşunda tertiplenirler.
Madde 12- Merasim duruşunda okullar arasında 6 adım aralık bulunur.
Madde 13- Merasim komutanı cephenin ortası ilerisinde bulunur. Teftişe gelen zat yeteri kadar yaklaşınca “ Merasim duruşu… hazır ol sağa (ya da ) sola bak”komutu verir. Kendisi koşarak teftiş heyetini karşılar ve takdimini yapar. Ordu ile birlikte yapılan merasim duruşlarında takdim, Garnizon Komutanlığınca tayin edilecek Merasim Komutanına aittir. Böyle hal¬lerde Merasim Komutanı “Merasim duruşu hazır ol tüfek- omuza dikkat-selâm dur” komut ve¬recek “selâm dur” komutunda öğrenciler sağa (ya da) sola bakacaklardır.
Madde 14- Öğrenciler, teftiş eden zatı kendi önlerine gelinceye kadar başları ile takip ederler ve esas vaziyetlerini muhafaza ederler.
Merasim Geçişi
Madde 15- Orta ve yüksek dereceli okullar 8-11’er, ilkokullar 4’er kişilik sıralar (yürüyüş kolu) halinde geçerler. Merasim yerinin durumu ya da başka sebepler dolayısıyla gerektiğinde orta ve yüksek dereceli okullarda yürüyüş (4’erli) halinde geçebilirler.
Madde 16- Merasime yalnız bir okul katıldığı zaman aşağıdaki şekilde tertiplenirler:
a) Bando ya da boru-trampet takımı,
b) Okulu yöneten öğretmen, (10 adım geride),
c) Türk Bayrağı, (6 adım geride),
d) Okul flâması, (3 adım geride),
e) Öğrenci kıtası, (6 adım geride).
Takımlar arasında aralık bulunmaz öğrenciler kütle halinde geçerler.
Madde 17- Merasime katılan okul sayısı çok olduğu ve izci birlikleri bulunduğu zaman okullar aşağıdaki şeklide tertiplenirler (*).
Madde 18- Merasim yürüyüşü için şöyle komut verilir. “ Merasim Geçişi Hazır Ol! Yerinde Say! Marş!”.
Merasim Geçişi Sırasında Selâm Durumu
Madde 19- Merasim geçişlerinde şahıslar arasında kollar sallanarak geçilir, baş döndürülmez, uygun adımla yürünür.
Madde 20- Bütün oymakbaşlar başı sağa döndürerek elle selâm verirler. Sol kollarını sallamazlar.
Oymakbaşı yardımcıları elle selâm vermezler ve kollarını sallamazlar.
Sivil öğretmenler başlarını sağa çevirerek kollarını sallamadan geçerler.
Madde 21- Boru ile selâmlama:
Sağ elde bulunan boru sert bir hareketle ağzın çene altı hizasına ( bir el genişliği ilerde) gelecek şekilde kaldırılır, borunun geniş ağzı ileride ve gövdesi yatık vaziyette kıvrık tarafı sağ bilek üzerinde bulunur. Dirsek yana kaldırılır, ileri bakılır ve sol kol sallanır.
Madde 22- Trampetle selâmlama :
Trampet değnekleri çapraz olarak trampet üzerinde tutulur. İleriye bakılır.
Madde 23- Bayrak ve flâma ile selâm :
Sağ eli bayrak gönderi üzerinde göz hizasına kadar yukarıya kaydırmak ve sonra bu kolu ileriye doğru gergin bir şekilde uzatarak gönderi de aynı hareketin sonucunda eğerek olur. (Türk Bayrakları yalnız Cumhurbaşkanı önünde eğilir).
Merasim Geçişinde Kılık ve Donatım
Madde 24- Sivil olarak katılan merasimlerde kılık,
a) Bayan öğretmenler : Koyu renk tayyör ve ayakkabı, sade görünüşlü şapka ya da başı açık,
b) Erkek öğretmenler: Koyu renk elbise ve ayakkabı, baş açık (şapka varsa sol elde tutulur),
c) Kız öğrenciler: İlk, orta, lise ve dengi meslek okullarında önlük, koyu renk ayakkabı, çorap, okul kasketi,
d) Üniversite ve yüksek okullarda koyu renk tayyör ve ayakkabı, çorap.
e) Erkek öğrenciler: İlkokullarda önlük ya da koyu renk elbise ve ayakkabı, okul kasketi,
Orta, lise ve dengi meslek okullarında koyu renk elbise ve ayakkabı okul kasketi ve kravat:
Üniversite ve yüksek okullarda koyu renk elbise ve ayakkabı (çok soğuk havalarda topluca pardesü, palto ve eldiven giyilebilir).
Madde 25- Merasimlerde spor kılığı:
a) Bayan öğretmenler: Beyaz buluz, beyaz etek ya da beyaz pantolon ya da eşofman, beyaz kısa çorap, beyaz lastik ayakkabı ya da jimnastik ayakkabısı;
b) Erkek öğretmenler: Beyaz kısa kollu spor gömlek, beyaz uzun pantolon; beyaz kısa çorap, beyaz lastik ayakkabı ya da jimnastik ayakkabısı,
c) Kız öğrenciler: Beyaz buluz, beyaz şort, beyaz kısa çorap, beyaz lastik ayakkabı,
d) Erkek öğrenciler: Beyaz atlet, fanilası, siyah şort, beyaz kısa çorap, beyaz lastik ayakkabı,
e) Bulunduğu yerin program hazırlama komitesi, hareketlerin özelliğini göz önüne alarak (c) ve (d) fıkralarında yazılı öğrenci kılıklarında renk ve şekil bakımından gereken değişikliği yapabilir.
Madde 26- 2287 sayılı Kanunun 9. maddesine göre hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 27- Bu Yönetmeliği Millî Eğitim Bakanı yürütür.